Kontroller liikumispuudega inimestele mängude mängimiseks



Arvutimängud on midagi, mis aitavad inimestel reaalsest elust põgeneda ning kogeda palju interaktiivsemat meelelahutust kui näiteks lihtsalt sarjade või videode vaatamine või lugemine. Liikumispuudega inimestel võib olla aga keeruline kui mitte võimatu tavaliste kontrolleritega mängida. Selleks puhuks on näiteks Xbox välja mõelnud spetsiaalse kontrolleri, et võimaldada ka liikumispuudega inimestel mängude poolt pakutavat meelelahutust kogeda.


Xbox Adaptive kontroller arenes välja 2015. aastal välja lastud Xbox Elite kontrollerist, mis oli esialgu mõeldud lihtsalt väga nõudlikele klientidele, nagu näiteks e-sportlastele. Elite kontroller võimaldas vastavalt vajadustele ümber paigutada kõik nupud ning vahetada välja kohandatavad osad. Samuti hõlbustas selle tekstuurne käepide kontrolleri ühe käega kasutamist. Selle kõige tõttu muutus kontroller ootamatult populaarseks hoopis liikumispuudega inimeste seas ning seega hakkas sellest ajendatuna Xbox töötama eraldi kontrolleri kallal.


Xbox Adaptive kontrolleril on kaks suurt programmeeritavat nuppu ja 19 pistikut, mida saab ühendada välisseadmetega, näiteks saab nendesse portidesse ühendada jalgpedaalid, sõrmeotsa suurused mikrolülitid, täiendavad suured nupud või muud välisseadmed.


Kommentaarid