How To Become A Hacker by Eric S. Raymond arvustus


Eric S. Raymondi poolt kirjutatud artikkel “Kuidas saada häkkeriks” oli väga põnev ja haarav lugemine. Kui mõnel juhul taolisi artikleid lugedes kipub mõte minema rändama, siis selle artikli puhul sellist momenti ei tekkinud. Kirjutis oli hästi struktureeritud ning oli ka üldiselt väga ladus ja hariv lugemine. Meeldis selle artikli puhul see, et autor on toonud välja kindlad punktid iga teema kohta, mis lihtsustab lugemist.

Kuna ma ise ei ole veel kogenud programmeerija ning pole üritanud veel ekstra häkkeriks saada, siis ma ei oska kommenteerida kas artiklis toodud punktid on ka tõhusad häkkeriks pürgimisel. Sellegipoolest näen, et autor on olnud väga põhjalik ja toonud välja punktid, mida peaks teadma ja oskama teha, et häkkeriks saada. Näiteks on autor välja toonud kindlad keeled, mida häkker võiks osata, mitte pole kirjutanud ainult “et võiks osata mitmeid keeli”. Välja on toodud nii punktid, et milline peaks häkkeri suhtumine olema kui ka mida häkker võiks vabal ajal teha. Samuti on kirjas juhis, kuidas “käituda”, et häkkerit tõsiselt võetaks (näiteks kirjavigade ning online sõimulahingute vältimine ka häkkeri karjääri algusaegadel, sest kaas-häkkeritel on pikk mälu).

Mulle meeldib veel see, et autor on artikli lõpus välja pakkunud ka viited lisalugemisele, kui on soovi mingitesse teemadesse sügavamalt süveneda ja need ei sisalda ainult autori enda kirjutisi.

Raymondi artiklit lugedes tekib tunne, et häkkeriks saamine on igaühele saavutatav, kellel on piisavalt motivatsiooni ja õpitahet. Samas aga ei jäta muljet nagu häkkeriks saamine oleks kuidagi lihtne, pigem vastupidi.



Kommentaarid