Milline omadus eristab "proffi" sama eriala "käsitöölisest"?



On raske tuua välja ühtset omadust, mis eristab professionaali käsitöölisest ehk iseõppinud spetsialistist. Kindlasti teeb ühest inimesest professionaali paljude omaduste koosesinemine, kuid arvan, et ka käsitöölisest võib piisava pingutuse korral oma ala professionaal saada ning et professionaaliks ei tee ainult paber, mis tõendab õpinguid ja teadmisi. Seega tooksin suurima erisusena nende kahe vahel välja just kogemustepagasi. Tõeliseks professionaaliks saamiseks on vaja palju kogemust sellel alal. 


Kui mõelda väljaspoole IT valdkonda, siis näiteks professionaalsed sportlased on treeningute ja võistlustega palju kogenumad  kui harrastajad ja kui harrastajal on piisavalt andekust ja distsipliini, võib temast ka professionaalne sportlane saada. Arstid küll ei saa iseõppinuna tegutseda, aga kui mõelda professionaalse ning mitteprofessionaalse arsti peale, siis enamasti on professionaalsed arstid kogenenumad. Samuti on professionaalsed ja kogenud juuksurid rohkem hinnatud.Kui IT valdkonna juurde tulla, siis professionaalid on samuti pikaajalise kogemusega spetsialistid. 


Kindlasti pole kogemus ainuke omadus, mis professionaalsuse juures oluline on, kuid see mängib väga suurt rolli. Arvan, et teine suur osa professionaaliks olemisest on ka eneseväljendusoskusel ning ilma selleta ei saaks kedagi professionaaliks kutsuda.



Viited:

https://s3-ap-southeast-2.amazonaws.com/ish-oncourse-scc/705e7bb7-b7ae-4c8c-946c-fa2fc322bfb2 


Kommentaarid