Kaks edukat IT juhti - erinevad juhtimistüübid

 

Juhtimisstiile on palju ning nii ka IT alal. Ei saa öelda, et mõni juhtimisstiil on kõige õigem või parem, sest on stiile, mis sobivad teatud inimestele/meeskonnale/organisatsioonile väga hästi, kuid samas teisele ei sobi see absoluutselt.

Üheks äärmiselt edukaks IT juhiks on Elon Musk. Kuigi Elon Musk’i tegutsemisvaldkond jääb ka väljaspoole IT valdkonda, võib teda siiski ka IT juhiks nimetada. Selle legendaarse mehe kuulsamateks päranditeks on Paypal, SpaceX ning Tesla Motors. Muski juhitüübiks loetakse “arengumootorit” ehk change agent, mis ongi niivõrd innovaatilisele mehele kohane. Ta usub, et kõige tegemiseks on parem viis ning pürgib pideva arengu poole. Lehe Fingerprint for Success sõnul on Muski juhtimisstiili viis kõige olulisemat elementi innovatiivsus, inspireerimine, kiire tegutsemine, ambitsioon ning perfektsionism. Kuigi selline juhtimisstiil on motiveeriv, siis pahupooleks võib olla see, et ta on töötajate suhtes väga nõudlik ning heidutav.



Väga edukaks ning legendaarseks IT-juhiks oli ka Steve Jobs ning tema pärand maailmale oli loomulikult Apple. Jobsi juhitüübiks võib lugeda “ülemus” ehk power broker. Jobs oli kuulus oma kõrgete ootuste ja kannatamatuse poolest ning uskus, et ta on üksi vastutav enda tiimi otsuste ning suundade eest. Jobsil ei olnud vaja asjade edasiliikumiseks loota koostööle ja meeskonna panusele, sest ta teadis, et tema on juhtpositsioonil. Lehe Fingerprint for Success sõnul oli Jobsi juhtimisstiili märksõnadeks nõudlikkus, perfektsionism, innovatiivsus, kirg ja inspireerimine. Kuigi Jobsi juhtimisstiil võis olla väga nõudlik töötajate suhtes, oli see vaieldamatult efektiivne, arvestades Apple’i edukust.

Mis on nende kahe juhi puhul ühist, on innovaatilisus ning töötajate inspireerimine. Kuigi juhtimisstiilid on erinevad, said mõlema mehe ettevõtted äärmiselt edukaks.


Viited:

https://www.fingerprintforsuccess.com/blog/elon-musk-leadership-style 

https://www.fingerprintforsuccess.com/blog/steve-jobs-leadership-style

https://weraveyou.com/wp-content/uploads/2021/03/elon-musk.jpeg

https://www.forbes.com/profile/steve-jobs/


Kommentaarid