Eesti infoühiskonna arengukava 2020 kõige enam ja vähem realiseerunud visioonipunktid

2012-2013. aastal loodi Eesti infoühiskonna arengukava aastaks 2020 ning seal toodi muuhulgas välja visioonipunktid, mis võiksid olla realiseerunud 2020. aastaks. Kokkuvõttes on arengukava suures osas täide viidud ning suurem osa punkte on realiseerunud. 

Kõige enam jäi silma väga konkreetne eesmärk, mida suudeti täita: 

Eesti kui arenenud infoühiskonnaga riigi maine levitamiseks pakub Eesti esimese riigina maailmas virtuaalset residentsust neile, kes soovivad kasutada siinseid häid e-teenuseid ja turvalise andmevahetuse võimalusi. 

Selle visiooni suutis Eesti täide viia 2014. aastaks, kui Eestist sai esimene riik maailmas, mis pakub e-residentsust. Praeguseks hetkeks on e-residente Eestis juba üle 76 300 ning neid on kokku 174 erinevast riigist ning e-residendid on loonud üle 15 200 ettevõtte.


Raske oli leida punkti, mis pole üldse realiseerunud ning polnud ka piisavalt infot, et olla veendunud, et mõni punkt kindlalt täide ei läinud. Minu arvamusel vähim realiseerunud punktiks on:

Aasta-aastalt osalevad inimesed üha aktiivsemalt avalike otsuste tegemisel ja teenuste loomisel, ka vabatahtlik tegevus ja ühiskondlikud algatused on tõusuteel. IKT on pakkunud selleks häid võimalusi, sealhulgas kogukondade loomiseks, koostöö tegemiseks ning uuteks e-demokraatia katsetusteks.

Selle punkti juures mõtlen just rahva osalust hääletustel. Kuigi hääletamine on muutunud väga mugavaks ning on võimalik e-hääletada kodust lahkumata, siis võrreldes 2011. aastaga pole hääletajate protsent elanikkonnast oluliselt tõusnud. Seda on näha ka riigikogu kodulehel toodud statistika hääletamise osavõtu kohta:



Kuigi hääletajate osakaal pole suurenenud on siiski e-hääletajate osakaal kogu valijate arvust suurenenud märkimisväärselt. Valimised.ee info põhjal oli elektrooniliselt hääletanute arv riigikogu valimistel 2011. aastal 140 846, kuid 2019 aastal juba 247 232 inimest.


Viited:

https://www.mkm.ee/sites/default/files/elfinder/article_files/eesti_infouhiskonna_arengukava.pdf

https://m.riigikogu.ee/fookusteemad/xiv-riigikogu/attachment/haaletamisest-osavott/

https://e-resident.gov.ee/eesti/ 

https://www.valimised.ee/et/valimiste-arhiiv/statistika-ja-analuus

Kommentaarid